Új és használt autógumik, akciós áron! KÖRMEND

HASZNÁLT ÚJ AKCIÓS AUTÓGUMIK RAKTÁRRÓL

Keresés
Close this search box.

Téli gumi

Téli gumi.

Tudja mit jelent a biztonságos autózás téli gumi használata nélkül? A biztonságos közlekedés nem csupán az autó rendszeres szervizelésén, karbantartásán, valamint a körültekintő vezetésen múlik, hanem a megfelelő abroncsok használatán is.

 

Évszakváltáskor egyetlen autós sem mehet el a gumicsere kérdése mellett, hiszen nem véletlen, hogy a gyártók és a szakemberek más és más jellegű gumikat ajánlanak a téli hidegben és a forró aszfalton. A téli gumi és a nyári változat mind anyagösszetételükben, mind felületi kialakításukban különböznek egymástól, és mindezeknek megfelelően az ajánlott profilmélység is más.

A nyári gumi jeges, latyakos utakon keresztül legalább olyan balesetveszélyes lehet, mint az, ha a hideg elmúltával nem cseréljük le az abroncsokat. A piaci kínálat évről-évre egyre szélesebb és ha valaki nem engedheti meg magának az új szettet, akkor használt autógumik közül is válogathat, sőt, már akár a gumivásárlás miatt is lehet hitelt, kölcsönt felvenni, így nem terheli meg a finanszírozást egyszerre, nagyobb összegben a családi kasszát.

Mikor cseréljük a téli gumit?

Autósként mindenki számára ismerősen cseng a 7 fok körüli hőmérséklet említése, hiszen évről-évre ezt szoktuk hallani a szakemberektől. Ha az átlaghőmérséklet 7 fok alá csökken, akkor érdemes téli gumira cserélni a nyárit. Ennek oka egészen egyszerű, mivel a nyári változat a hidegben megkeményedik, és nem biztosítja a megfelelő tapadást.

A Tél közötti gumiabronok szempontjából óriási különbség van a téli anyagban, és sokkal nagyobb a szilika mint a nyári időszakban, ezzel téve a hideg útfelületen biztonságos közlekedést. Erről gondoskodik továbbá a futófelület kialakítása, a tagoltabb profil, valamint a lamellák is, amivel a víz elvezetésében, a menetstabilitás megőrzésében, és növeli az aquaplaning ellenállást is.

7 fok alatt téligumi

Érdemes már a 7 fokos hőmérséklet elérése előtt odafigyelni a gumicserére, elővenni a tavalyi szettet, átnézni azt, hogy a hideg tényleges beköszönéshez megfelelően felkészített legyen a gépjármű. Ez azhőmérséklet egyébként átlag irányadó, hiszen ha ilyennel számolunk, akkor már nem ritkák a hajnali mínuszok, és az útburkolatra fagyott pára, vagyis a  téli gumi használat nélkülözhetetlen .

Nem mindegy, milyen állapotban van a téli gumi!

Mielőtt felkerülnek az abroncsok a járműre, rendkívül fontos, hogy alaposan átvizsgáljuk azt. Azt már a tavaszi időszakban is körülően helyeztük el a leszerelt  téli gumikat , és egy állapotukra, úgy kisebb az esély, hogy a tárolás során szenvedtek bármilyen sérülést. A felnin hagyott gumikat egymásra helyezve ajánlott tárolni, a leszerelteket pedig egymás mellé állítva, a deformitások megelőzése végett időnként átforgatva.

Cél az erős napsugárzástól, fűtéstől, az esetlegesen kiömlő vegyi anyagoktól óvni azokat, de természetesen a profilmélység ellenőrzéséről sem feledkezhetünk meg.

A gyártók kopásjelzők elhelyezésével  igyekeznek ebben segíteni, de egyébként sem árt tudni, hogy ha 4 mm halad a kopás, akkor ajánlott a cserén gondolkodni. A kopott téli gumival a féktávolság kétszeresére is nőhet a nedves útviszonyok között, sőt, jelentős hátrányokat észlelni a kanyarodáskor, valamint tapadás általános jellemzőire is. A számos balesetveszélyes szituációért felelőssé tehető aquaplaning jelenség is a kopott abroncs vezethető vissza.

Ilyenkor ugyanis nem más történik, mint az, hogy nagyobb sebességnél, nedves úton a kopott téli gumi nem képes megfelelően elvezetni a vizet, és egy idő után elveszíti kapcsolatát az aszfalttal, vagyis „felfut” a vízre. Az aquaplaning elkerülése érdekében egyébként nem csak a profilmélységre ajánlott figyelni, hanem a választott márkára is.  A legjobb márkák aquaplaning ellenállás terén is kiválóan teljesítenek, ezzel megteremtve a biztonságos közlekedés feltételeit e területen is.

Téli gumi.
                                             GUMIBOLT és SZERVIZ
                                                     CENTRUM GUMISZERVIZ KÖRMEND
                                                                                     KÖRMEND