Új és használt autógumik, akciós áron! KÖRMEND

HASZNÁLT ÚJ AKCIÓS AUTÓGUMIK RAKTÁRRÓL

Keresés
Close this search box.

Nyári gumi

NYÁRI gumi.

A nyári gumiabroncsokat ajánlat úgy tervezi, hogy a legjobb teljesítményt nyújtja a nyári körülmények között és éghajlatokon.

Más szezonális gumiabroncstípusokkal (vagyis téli gumiabroncsokkal) összehasonlítva a nyári gumiabroncsok teljesítményét pontosan. Végül is, nem úgy van tervezve szinte minden gumiabroncs, hogy meleg körülmények között, száraz vagy nedves utakon rendesen működjön?

Igaz, hogy a legtöbb gumiabroncs ezt az alapteljesítményt nyújtja, azonban a nyári gumiabroncsok egyedülálló módon csak ezekhez a körülményekhez optimalizált teljesítményt nyújtanak. Mivel a többi évszak körülményeit és sajátosságát kivették a mérnöki és tervezési egyenletből, a gumiabroncsgyártók maximalizálni tudják a gumiabroncs teljesítményét és jellemzőit a szigorú nyári körülményekre, és ez igen nagy előnyt jelenthet.

Bár a modern gumibroncstechnológia több lehetőséget nyújt az egész évben, hogy évszakban is figyelemreméltóan jó abroncsteljesítményt, továbbra is igaz, hogy a négyévos gumiabroncs választása kompromisszumokkal jár.

Egy olyan gumiabroncs, amelyet úgy terveztek, hogy minden hőmérsékleten, valamint esőben, hóban, jégen és a kettő között mindenhol megfelelő tapadást biztosítson, nem leszannyira megfelelő a négy évszakkal rendelkező éghajlatú területeken, mint egy szezonális gumiabroncs. A „minden szakmában jártas, de egyiknek sem mestere” mondás itt is érvényes. Tekintsünk a négyévszakos gumiabroncsokra úgy, mint a triatlonistákra, akik számos sportágban – futás, úszás és kerékpározás – képesek rendkívüli módon megmérettetni magukat. A triatlonis azonban általában nem olyan képzettek egyik szakágban sem, mint azok az élsportolók, akik egyetlen versenyszámra alkalmasak.

A nyári gumiabroncsokat tervezték, hogy kiváló teljesítményt nyújtanak, amikor úgy a hőmérséklet meleg, az utak pedig szárazok vagy nedvesek.

Ez a szűk mérnöki fókusz valóban specifikusabb teljesítményt.

 

Lehet egész évben nyári gumival közlekedni?

Ha Ön a négy évszak országában él, mint hazánk, akkor határozott válasz: nem!

A kivételes nyári/meleg időjárási teljesítmény teljes mértékben a téli tapadás rovására megy. A nyári gumiabroncsok nem nyújtanak megfelelő tapadást fagyos körülmények között, és természetesen akkor sem, ha hó vagy havas eső van jelen. Nyári gumikkal téli körülmények között vezetni olyan hiba, amit nem követ el kétszer… higgye el nekünk!

Ha nyári gumikkal közlekedik, tehát ősszel cserélje le őket legalább négyévszakos, de inkább téli gumikra.

 

Milyen hőmérsékleten a legjobb a nyári gumiabroncsok teljesítménye? Mikor kell fel- és leszerelni a nyári gumikat?

A +7°C egy jó referenciapont, amit érdemes szem előtt tartani. A nyári gumiabroncsok efelett a hőmérséklet felett működnek a leghatékonyabban.

A hideg időjárás károsíthatja a nyári gumiabroncsokat?

A nyári gumiabroncsok azért nem elégségesek fagyos hőmérsékleten, mert olyan keverékekből készülnek, amelyek meleg hőmérsékleten kiváló rugalmasságot és tapadást biztosítanak, de téli körülmények között megkeményednek és lényegében „megfagynak”. Az eredmény az, hogy a gumiabroncs futófelülete nem tud megfelelően kölcsönhatásba lépni az útfelülettel, és ez a tapadás rovására megy. A leg sem javasoljuk, hogy a nyári gumiabroncsokat rutinszerűen tegyék ki „fagyási/olvadási” ciklusoknak. Ez a tevékenység ronthatja a nyári gumiabroncsok teljesítményét és tartósságát.

                                             GUMIBOLT és SZERVIZ
                                                     CENTRUM GUMISZERVIZ KÖRMEND
                                                                                     KÖRMEND